19/Aralık/2019

YETİŞTİRME YURTLARININ YENİ İSMİ YETİŞTİRME EVİ OLSUN…

YETİŞTİRME YURTLARININ YENİ İSMİ YETİŞTİRME EVİ OLSUN…

?

#YETİŞTİRMEEVİ

Kimileri YETİMHANE der,

Kimileri ÇOCUK ESİRGEME KURUMU der,

Kimileri YETİŞTİRME YURDU der,

Kimileri SEVGİ EVİ der,

Şimdi ise DEVLET KORUMASI ALTINDA der,

Kimileri de Çocuk Sitesi der,

Bir çocuk düşünün barındığı yere ait isim olmadan büyüsün, o yerden ayrılsın, maalesef yetim ve öksüz olmak böyle birşey işte…

Sevgi evleri olacak dediler SEVGİ ismini duyunca canı gönülden destek vererek Yetiştirme Yurdu isminin kaldırılmasını ve barınma ortamın ev ortamına dönüştürülmesini bizde büyük bir mutlulukla desteklemiştik.

Yetiştirme Yurdu ismi ve ortamı olarak yetiştirme yurtları tamamen 2017 yılında kapatılmıştır.

Geriye baktığında BİR EVİ olmasın mı?

“ona bir oda ver baba, gidecek hiçbir yeri yok. bir evi olsun, istediğinde çıkıp gidebileceği, geri dönebileceği.” #BabamveOğlum filminden..

İnsan bir toplumun, bir devletin, bir ulusun ve bir milletin en temel öznesidir.

Yetim veya Öksüz olmak duygu babında; paralı görevlilerin merhametine veya keyfiyetine bırakılmayacak kadar Peygamberimizden(sav) bugüne aslında ulvi ve şerefli bir duygudur.

Bugün artık bebeklikten, 18 yaşına kadar yetiştirilen korunmaya muhtaç çocukların kaldığı yerlere net isim verilmeli!

Bu konu ne kadar hassas gözükse de günümüzde insan yetiştiren yerlerin önemi aslında çocukların büyüdüklerinde geride özlem ve diğer sosyo-psikolojik izler bıraktığı kaçınılmazdır.

Aile ortamında bir çocuğun yetişmesi tabiiki her çocuğun hakkı ya da doğal isteğidir.

Kim istemez anne şefkatiyle, baba sevgisi ile büyümeyi…

Ancak, çeşitli nedenlerle ailesel yoksunluktan veya özel aile durumlarından kaynaklı zorunluluktan dolayı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu veya 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu gereğince, devlet tarafından yetiştirilmek üzere devletimize teslim edilen çocukların kaldığı yerlerin isimleri de önem taşımalıdır.

Bugün itibariyle ortalama 15.000 çocuk vasisi devlet olarak, devlette barınmaktadır.

Çocukların kaldığı yerlere ait isim konusu sadece konunun uzmanları öğretmenler, din görevlileri, sosyologlar ya da psikologlar tarafından değerlendirilmemelidir.

Aslında konunun hassasiyeti ve toplum nezdinde genel olarak bilinç altına yerleştirilmiş olan, yetimhane veya yetiştirme yurdu toplumsal değer yargılarında çok öne çıkmaktadır.

Bu yerler, son zamanlarda, dizilerde bu konu sürekli acite edilerek reyting malzemesi olarak bile kullanılmaktadır.

Bu yerlerden bugüne kadar yaklaşık 100.000 kardeşimiz ayrılmış ve aileleriyle yaklaşık 300-400 bin sayıya ulaşmış önemli bir kitledir.

Daha önceden bu yerlerde kalanların fikirleri bu yüzden çok önemli olmalıdır.

Bu düşünceler ışığında devlete teslim edilen çocukların barındığı yerlerin isim olarak YETİŞTİRME EVİ şeklinde önerimiz de dikkate alınarak, bu hususun artık bir şekliyle net isim konularak son bulması gerekmektedir.

Kalın sağlıcakla…

Salih ÇETİN

YADER Genel Başkanı