İş ve Sosyal Hayata Dair Tavsiyelerimiz

 

Değerli Kardeşlerim,
 
İş ve Sosyal Hayatınıza Dair Tavsiyelerimiz…
 
Hayata eksi bir ile başlayan, ama mücadeleyle hayatı kazanan tüm Kıymetli Kardeşlerim;
Kardeşlerimiz kamuya devlet memuru olarak yerleştirildi, yerleşemeyen kardeşlerimiz ise tercih haklarını diğer tercih hakkı bulunanlarla birlikte yeni tercih döneminde kullanabilecek ve kamuya yerleşene kadar bu işlem devam edecektir.
 
Bugün geldiğimiz noktada Çocuk Esirgeme Kurumu’nda devlet korumasında (yetiştirme yurtlarında) büyüyerek ayrılanların ve halen koruyucu ailelerde kalanlar dahil koruma altında kalanların sayıları YÜZBİNLERİ AŞAN SAYIDA KARDEŞİMİZİN OLDUĞU resmi rakamlarla açıklanmıştır.
 
YAŞAMIN KIYISINDAN…
Kamuya yeni atanan kardeşlerimize her atama döneminde çeşitli bilgilendirmeler biz dahil ilgililerce yapılmaktadır.
Cidden bu bilgilendirmeler yaşanmış olayların sizlerde yaşanmaması içindir.
 
Aileden mahrum yaşamımız, BİZLERE MÜCADELEYİ BAŞARMAYI ÖĞRETİYOR, bundan sonraki yaşamınızda da sizler zarar görmeden bunları bilerek yaşayın isteriz.
 
Her ne kadar ailede bir baba o evin ve çocuklarının gölgesiyse, BİZLER İÇİN de DEVLET her daim GÖLGEMİZDİR…
Bazen zorluklara rağmen çalışma hayatımızda kendimizi başarılı çalışmalarla ispat etmek zorunda kaldığımız anlar olmaktadır…
 
Hayat çilesi nedir dediklerinde, Yetiştirme yurdunda kalanların çilesi, ebeveynden mahzun kalmanın yaşattığı sevgi görmemenin yaşattığı hayat çilesidir. Lakin Peygamber Efendimizin(sav)yetim olarak hayat mücadelesi bize azim veriyor. Allah’ın yetimlik duygusu yaşattığı Peygamberimizle aynı duyguyu yaşamaktayız, bu bile sadece bizler için gurur vesile ve hayata tutunma vesilemizdir.
 
LİDER olanların hayatlarını bakın çoğu YETİM/ÖKSÜZ büyümüştür.
 
Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK yedi yaşında yetim kalmıştır. Ama şanlı devletimizin kurucusu olarak TÜRKİYE CUMHURİYETİ Devletimizin kuruluşunda şanlı zaferler kazanarak silah arkadaşlarıyla tarih yazmıştır. Necip milletimizden bir köylünün sorusu üzerine ise “Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir.” Diyerek bizlerin geleceğini de teminat altına almıştır.
 
Belki bayramlarda arayacak soracak anne ya da babamız olmayabilir, veyahut ta özel günlerde babalar günü veya anneler günü gibi her bayram/her özel gün bize hüzün olabilir, ama bu hep böyle devam edecek diye bir şey yoktur, çünkü ileride kuracağımız yuvalarda anne ve baba olacağımızı unutmayalım…
 
Hayata eksi bir ile başlamak bu olsa gerek ki, her şeyi kendi mücadelemizle ve en önemlisi SABIRLA, Kardeşlik ruhu içinde DEVLETimizin VARlığını bilerek ve devlet baba/ana olduğunu hissederek devletimize en iyi şekilde hizmet ederek yaşamımızı milli şuur ve manevi ruhla insani karakteri sağlam olarak sürdürmeyi ilke edinmeliyiz…
 
Bu şuur ve ruhla yaşama sarıldığımızda, Allah’tan başka kimseye ihtiyacımızın olmadığını ve yine Allah’tan başka dostumuzun olmayacağını net olarak yaşamımızda görmekte olduğumuzu, feraset duygusuyla hissederek YAŞAMIMIZI, DONANIMLARIMIZI ARTIRARAK örnek bir vatan evladı olarak sürdürmeliyiz.
Bu nokta da gururla söyleyebiliriz ki, artık kurumlarda görev yapan kardeşlerimizin çalışmaları neticesinde amirlerinden almış oldukları BAŞARI BELGELERİ bizlere azim ve mutluluk vermektedir.
 
Bunların özü olarak;
İŞ HAYATINIZDAN…
İş hayatına nasıl başlarsanız öyle gider!
KAMUDA işe başlamadaki İLK TANIŞMA ESNASINDA HANIMEFENDİ/BEYEFENDİ KİŞİLİĞİNİZLE İMKANLAR DAHİLİNDE TAKIM ELBİSELİ OLMANIZ ÇOK FAYDANIZA OLACAKTIR…
 
‘İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, İlmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır.‘
 
İlk yıllarda kredi çekip büyük borca girmek, kefil, kredi kartı, araba, ev eşyası vesaire bitmeyen borç gibi şeylerden uzak kalmanız gerektiğini zaten hayata eksi bir başlayanlar olarak bilmeniz mümkün ve bu durumda nasihata belki ihtiyacınız dahi olmayabilir. Ancak bu hususta dikkat etmenizde fayda vardır.
 
EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜNÜZDEN…
Ancak, ne yazık ki bu çağda para öyle olmuş ki insani her türlü değerin üzerine çıkma noktasına gelmiştir.
Bu yüzden, her ay düzenli olarak birikim yaparak güvenli bir şekliyle biriktirin.
İş hayatınızda sürekli kendinizi geliştirin!
Ancak, kapasitenizi asla zorlamayın!
Şu kelâmı size etmek gerekiyor, faize mümkün mertebe bulaşmayın! Emin olun büyük sıkıntılar çekersiniz, bunun örnekleri çok, her ayın onbeşinde maaşınızı çalışarak helâliyle kazanıyorsunuz, bereketli olsun, rızkınız azalmasın!
 
İKTİSATLI YAŞAMINIZDAN…
Krediye girip ev borcuna girmeyin! Birikimleriniz bereketlenip faizsiz ev almaya bakın!
 
ÇALIŞMA ORTAMINIZDAN…
Şunu hiç unutmayın!
Kamu bürokrasisinde iş arkadaşınızı, iş amirinizi ve çalışma ortamınızı seçme lüksünüz yoktur.
Şirketiniz olsa istediğiniz kişiyle çalışırsınız, bu ayrımı sakın unutmayın!
Dolayısıyla bazen istemeseniz de çeşitli insanlarla çalışma zorunluluğunuz memuriyet hayatı boyunca olacaktır.
MESAİ SAATLERİNE MUTLAKA DİKKAT EDİNİZ!
 
ÖRNEK OLARAK; SABAH 08:00-12:30 İLE 12:30-17:30 ARASI MESAİ SAATLERİ İÇERİSİNDE İŞYERİ AMİRLEİRİNİZ İZNİ DIŞINDA İŞYERİNİ ASLA TER ETMEYİN! AMİRLERİNİZDEN BİZATİHİ İZİN ALMAYA ÖZEN GÖSTERİNİZ!
YENİDEN İŞ HAKKINIZ OLMAYACAK⬇️
 
Asla işinizi terk etmeyin! Yeniden iş hakkımız olmayacak!
 
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu gereğince tekrar iş hakkı yok veyahutta 2828 den başka kuruma geçiş hakkı yoktur.
 
HEDEFİNİZDEN VAZGEÇMEYİN⬇️
İŞ YAŞAMINIZDA;
İŞ AHLAKI,
İŞ PLANI,
İŞ DİSİPLİNİ,
İŞ TAKİBİ ve
İŞ HEDEFİNE ulaşma ilkeleriyle işinize sahip çıkın!
SEVGİNİZDEN…
 
Şu da var ki, bizler zaten kurum dediğimiz yuva yurtlarda/çocuk evlerinde/çocuk sitelerinde farklı insanlar olarak bir araya gelip kardeşçe büyüdük. Yeter ki saygı sevgi çerçevesinde olalım, ayrıca uyanıkta olalım.
 
BİLİNÇLİLİK…
Yaptığınız işe asla cahil olmayın; mevzuat dediğimiz anayasa, kanun, tüzük, kararname, yönetmelik, genelge, tamim vs öğrenin, mutlaka size gelen her evrakı okuyun, her gelen sendika evrakını imzalamayın! Nedir ne değildir öğrenin, iş hayatında attığınız her imzadan sorumlu olduğunuzu unutmayın!
 
ÇALIŞMA ŞEKLİ…
Bir evrakı hazırlarken, o evrakın evveliyatına bakarak evrakın hazırlanışını görerek hazırlayın, Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esas Hakkındaki Yönetmeliğini okuyarak devlet hiyerarşisindeki resmi yazışma dilini ve kurumlarla yazışma şeklini öğrenin!
 
Her gün özellikle resmi gazeteyi takip edin ve www.mevzuat.gov..tr den devlet teşkilatının güncel mevzuatına ulaşarak okuyun öğrenin!
 
Çalıştığınız Kurumunuzun mevzuatına kurum web sitesinden ulaşarak okuyun ve kurumunuzu iyi tanıyın!
Kamu bürokrasisini öğrenmek için aday memurluktan verilen eğitim dokümanlarını iyice inceleyin!
 
Bilginin güç olduğu bu çağda; bilinçli ve bilgili olun, mutlaka bolca kitap okuyun!
 
Mümkünse birbirinize destek vererek evlenene kadar evlerinizi tutun, paylaşım yapın, ama asla birbirinize yanlış yapmayın!
 
Devlet dairesinde asla siyasi konuşmalara girmeyin ve siyasi düşüncelerinizi kendinizden başka kimse bilmesin. Düşünceniz oy sandığında sadece sizde kalsın, İş hayatında siyasetten uzak durun!
 
Şunu asla unutmayın! Bizi devlet işe yerleştirdi. Devletin çocukları devletine bağlılık ve sadakat içinde daha çok işine sarılır, mesaisine düzenli gider gelir. İş arkadaşlarınızla düzeyli olun!
 
Bazen amirleriniz ya da iş arkadaşlarınız beklemediğiniz an da ters insanlar olabilir, sakince adımlar atın!
 
Hiçbir zaman size laf taşıyanı, amiriyle arkadaşıyla ilgili size söz söyleyeni dinlemeyin! Unutmayın ki o da sizden laf alıp başkasına götürür.
 
Kamu bürokrasisinde biat sistemi vardır, çok bilgili olsan göze batarsın, bilginizi işinizde ve görevde yükselme sınavlarında gösterin!
Mümkün oldukça amirlerinizle iş arkadaşlarınızla uyumlu olarak geçinin, toplumdaki yetiştirme yurtlarında büyüyenlerin sosyal uyumsuzluğu gibi absürt ve saçma algılarını yıkın!
 
Son zamanlarda da görüleceği üzere sizden önce işe giren kardeşlerimiz BAŞARI BELGELERİ alarak olumsuz algıyı yıkmak için zaferler kazandı, hepsine helal olsun.
 
Sizlerde, örnek kişiler olarak gösterilin!
 
Devlet dairesinde iş arkadaşlarınıza ve amirlerinize düzeyli ve saygılı davranın.
 
Hedefleriniz olsun;
Birincisi hayırlı bir eş ve hayırlı ve devletine bağlı evlatlarınız olsun,
İkincisi bankalar ya da başka insanlardan borç alacak halde olmadan, ekonomik gücünüz mutlaka olsun,
Üçüncüsü vatanımıza, milletimize, bayrağımıza, ezanımıza ve imanınıza bağlı olarak yaşam sürün!
 
Unutmayın! Düşerseniz Allah’tan başka dostunuz ve yardımcınız yoktur, sakın düşmeyin!
 
Her olumsuz olayda hemen duygusal yönünüz ağır basıp ta umutsuzluğa kapılmayın, o anda mantıklı düşünerek doğru karar verip doğru adım atarak olumsuzluklarla mücadele edin, asla yılmayın!
 
Hayatta, duygusal düşünenler değil, mantıklı düşünerek adım atanlar kazanır…
 
Bir olumsuzluk olduğunda; Hiçbir zaman yurtta büyüdüm ya da annen babam yok demeyin! Bizler Allah’ın en çok sevdiği Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(Sav) ‘in yetimlik duygusunu tattırdığı ve bu duyguyu Allah’ın bize tattırdığı şanslı insanlarız. Bu duyguyu bizden başka yaşayan sadece Peygamberimizdir bizim için elhamdülillah.
Bakmayın bizler çok güçlüyüz, çünkü bizler devlet terbiyesiyle yetiştik.
 
Danışan dağlar aşmış, emin olmadığınız her konuda bir bilene mutlaka danışın, son kararı kendiniz verin, büyüklerinize saygılı olun ve küçüklerinize sevgiyle bakın!
 
Edep, terbiye, hürmet, iyilik ve çalışma azmi bunlar insani değerlerimizdir. Bu değerlerden taviz vermeyin!
Bizler örnek, akıllı, bilgili, yardımsever, uyanık, başarılı ve fedakâr insanlarız.
 
Sizler iyi ki varsınız!
 
Biz güçlü ve büyük bir aileyiz farkında olalım…
 
Şu üç günlük dünya da yetim öksüz Hizmetkârı olan makamlarda olun, dünya makamlarından ziyade gönül makamlarında olmak her insana nasip olmaz…
 
Sürçi lisan ettiysek affola!
 
Hakkınızı helal edin…
 
Saygı ve hürmetlerimi sunarım.
 
Salih ÇETİN
YADER Genel Başkanı